Verhagen roept Israël op het matje

Nederland heeft Israël om opheldering gevraagd over de vermeende mishandeling van een Palestijnse journalist. Dat meldt een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag. De journalist, Mohammed Omer, heeft verklaard dat hij zich bij een grensovergang moest uitkleden, pepperspray in zijn gezicht gespoten kreeg en geslagen is. Nederlandse diplomaten hebben hem opgehaald uit het ziekenhuis in Jericho.

Buitenlandse Zaken heeft Israël ook om een onderzoek gevraagd naar het gebeuren. De Israëlische ambassadeur in Nederland heeft dit toegezegd, zegt de woordvoerder van Verhagen. De minister liet de ambassadeur vrijdag telefonisch weten van een democratische rechtsstaat als Israël te verwachten dat het zich aan zijn eigen normen houdt.

De Palestijn kwam terug van een prijsuitreiking in Londen toen hij donderdag door Nederlandse diplomaten weer naar de Gazastrook werd begeleid. Bij de grensovergang tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever werd hij gecontroleerd en naar verluidt mishandeld.