Roken in feesttenten ook taboe

Rokers die vanaf dinsdag een peuk willen opsteken in een feesttent hebben pech. Voor roken in open tenten op evenementen en festivals gaan dezelfde regels gelden als voor de reguliere horeca. Er mag vanaf 1 juli dus niet gerookt worden. Dat is de uitkomst van een gesprek donderdagmiddag tussen Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), bevestigen beide partijen vrijdag.

Klink komt hiermee tegemoet aan de wens van de branchevereniging. KHN blaast daarom het kort geding over deze kwestie, dat dinsdag zou dienen, af. Op die dag gaat het rookverbod in ruimten met een horecabestemming in.

In een door het ministerie op 23 mei verstuurde handleiding stond dat tabaksliefhebbers onder voorwaarden in feesttenten wel mochten roken. Die wordt nu aangepast, zegt een woordvoerder van Klinks ministerie. "Daar wordt nu aan gewerkt, de aangepaste versie wordt voor dinsdag gepubliceerd."

Volgens haar ging het om de definitie van wat een tent is. "Als er horeca-activiteiten plaatsvinden, mag er gewoon niet gerookt worden", verheldert ze. Roken op een terras blijft wel mogelijk, ook onder een luifel of parasolvormige constructie, zolang het terras maar niet aan alle kanten is afgesloten.

KHN-directeur Lodewijk van der Grinten is tevreden. "Nu gelden dezelfde regels als voor de horeca. Dat is wel zo duidelijk".