CU boos op OM na geven naam wethouder

De lokale afdeling van de ChristenUnie in Lelystad is woedend op het Openbaar Ministerie omdat die de naam van hun wethouder, die moet voorkomen in een mishandelingszaak, openbaar heeft gemaakt. In een persbericht maakt het OM melding van het feit dat wethouder Albert Kok  zich op 8 oktober bij de politierechter moet verantwoorden voor mishandeling ''in de huiselijke sfeer”. 

De Lelystadse ChristenUnie is ''verbijsterd'' dat het OM dit zomaar heeft gemeld. ''Het OM wijkt af van de goede regel dat mensen niet met hun volledige naam worden genoemd. Als je ergens in Nederland zorgvuldigheid mag verwachten, dan is het wel bij het OM. Mijn partij acht een welgemeend excuus aan de wethouder op zijn plaats en overweegt een klacht in te dienen'', aldus fractievoorzitter Boele Siepel vandaag.

Siepel vindt dat het hier een privékwestie betreft, waar het functioneren als wethouder niets mee te maken heeft.  De partij stelt verontwaardigd te zijn dat het OM ''op bewuste wijze meewerkt aan het in diskrediet brengen van een persoon in een openbare functie”.

Wethouder Kok zat in januari een nacht in een politiecel na een aangifte van mishandeling.   Volgens het OM speelde het geweld zich af in september vorig jaar. Albert Kok (Albert-Kok.nl) blijft zeker tot aan de zitting gewoon aan als wethouder Financien, Doelgroepen, Integratie, Emancipatie en Subsidies.

Het Openbaar Ministerie en de media maken in Nederland normaal gesproken namen van verdachten of veroordeelden nooit openbaar.  Van die regel wordt afgeweken als de persoon in kwestie een Bekende Nederlander is, een publieke functie bekleedt, of als de persoon zelf de media-aandacht heeft gezocht.