Huursubsidie Herfkens kost 3.500 euro per maand

Iedere maand dat de minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen geen geld terugvordert van Eveline Herfkens kost de Nederlander 3.500 euro. Volgens advocaat Roger van Dijk had dit voorkomen kunnen worden door een tweeregelig briefje, een zogenaamde stuitingsbrief.

Onterechte huursubsidie
De brief had verstuurd moeten worden zodra de affaire Herfkens bekend werd, in januari van dit jaar. Toen werd bekend dat oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens onterecht 280.000 dollar aan huursubsidie had ontvangen voor haar appartement in New York. Herfkens was in die periode werkzaam bij de Verenigde Naties.

Verjaringstermijn
De verjaringstermijn van 5 jaar is inmiddels gedeeltelijk verstreken wat betekent dat de subsidie, die Herfkens in 2002 en een gedeelte van 2003 heeft ontvangen, niet meer teruggevorderd kan worden. In totaal heeft dit de Nederlandse Staat al 48.000 dollar gekost. Elke volgende maand betekent een extra verliespost van 6.000 dollar, omgerekend 3.500 euro.

Terugvordering
De Tweede Kamer en de minister willen de onterechte huursubsidie wel gaan terugvorderen, maar Herfkens heeft al laten weten dat zij het geld niet terug wil betalen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet officieel nog geen uitspraken over de zaak, maar heeft inmiddels er wel op gewezen dat de aangehaalde stuitingsbrief alleen van toepassing is op civiele procedures en Herfkens wordt benaderd vanuit het ambtenarenrecht.