'Marcouch heeft islamiseringsagenda'

In de PvdA-fractie van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart is wederom een crisis ontstaan. En ook dit keer draait het om PvdA-stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. PvdA'er Jan Engel, die al eerder botste met Marcouch, is nu uit de fractie gestapt en vormt nu een eenmansfractie. Twee anderen, Clyde Moerlie en Pieter Beste, beraden zich op hun positie.

Ze beschuldigen de PvdA-voorman ervan een  geheime 'islamiseringsagenda' te hebben.  In een ingezonden brief in de Volkskrant uitten ze vorige week al kritiek op Marcouchs plan om islamlessen op openbare scholen te introduceren. Eerder dit jaar verweten ze hem dat hij burgemeester Job Cohen steunde in diens opvatting dat door de gemeente ingehuurde straatcoaches vrouwen om religieuze redenen een hand mogen weigeren.

Volgens Engel moesten Beste, Morlie  en hij van het bestuur hun onvoorwaardelijke steun betuigen aan Marcouch. ''Maar we leven hier niet in een Sovjetstaat. Binnen een partij moet je van mening kunnen verschillen'', aldus Engel in de Volkskrant.

Marcouch wil niet op de kwestie reageren. Hij verwijst naar fractievoorzitter Maarten van Maurik. Die zegt dat er  in de fractie best een meningsverschil mag bestaan. ''Maar zij hebben een heel andere lijn als het gaat om integratie en vooral de rol van religie daarbij. En ze stellen alles in het werk om hun standpunten naar voren te brengen. Marcouch is een politiek voorman van de PvdA, daarom mag hij wel zijn mening verkondigen.''

Gisteren verklaarde PvdA-minister Ella Vogelaar overigens dat ze het eens is met Marcouchs opvatting voor islamonderwijs op openbare scholen. Eerder al nam PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb het voor hem op. Marcouch wil op deze wijze radicalisering en slecht islamitisch onderwijs tegen gaan.