Vanessa wegzetten als ex-hoer wederom beboet

Roddel- en achterklapsite ZIJonline is gisteren veroordeeld  tot 10.000 euro boete omdat het Connie Breukhoven alias Vanessa ten onrechte heeft weggezet als een dame die ooit werkzaam zou zijn geweest in de prostitutie. Een kort gedingrechter oordeelde vorig ook al dat de site in de fout was gegaan met de berichtgeving.

Leo van Rooijen van ZIJonline probeerde zich vrij te pleiten door te stellen dat hij het nieuws had overgenomen van de site Witheet.com. ''Wij vertouwden deze bron en namen het nieuws over. Als dat niet meer mag, dan heeft journalistiek Nederland een probleem. Dan ben je verantwoordelijk voor de uitspraken van anderen."

Volgens de rechter ging de nieuwskop en de tekst van het artikel op ZIJonline echter veel verder dan die op de website van Witheet. Onder meer door zonder voorbehoud als feit mee te delen dat dossiers van de Haagse zedenpolitie boven water zijn gekomen, waarin staat dat Connie zich prostitueerde. Hij noemde de berichtgeving ''een ernstige aantasting van de persoonlijke levenssfeer en van de eer en goede naam''. 

Vanessa reageerde gisteren verheugd op de uitspraak. "Ik ben blij dat het recht zegeviert. Als ik niet gewonnen had, dan was ik in hoger beroep gegaan. Nu zijn we eindelijk van het geouwehoer af."

Website Witheet werd vorig jaar al veroordeeld tot een geldboete en een verplichte rectificatie. De beheerder van Witheet, Matt Hoorn, beweerde toen dat hij de bewijzen in zijn bezit had (een dossier van de Haagse zedenpolitie waarin Connies naam voorkwam). Maar Hoorn kwam vorig jaar niet opdagen bij de rechtszitting en liet het woord aan zijn advocaat die bronbescherming als reden opvoerde om de stukken niet te laten zien.

Vanessa ooit (in 1986)