Bijlmoord was wraak voor NAVO-optreden.

Tegen de 42-jarige Amerikaan Carlos H. is gisteren voor de rechtbank in Breda 12 jaar celstraf en tbs geëist voor het doodhakken in Roosendaal van de 22-jarige student Thijs Geers. De uit Michigan afkomstige man wilde eigenlijk een Nederlandse commando van de lokale kazerne treffen als wraak voor de invallen in Irak en Afghanistan.  Toen hij geen geschikte militair kon vinden, koelde hij zijn woede maar op Geers.

De student die op een bankje in de wachtruimte van het station een frietje zat te eten, wordt van achteren vol met de bij geraakt op zijn achterhoofd. Uit het sectierapport blijkt dat de eerste slag waarschijnlijk al fataal is. Daarna hakt Carlos H. nog vijf maal met zijn bijl in op de schedel van het slachtoffer, die opzij zakt en op de grond valt.

H., een overtuigd communist en criticaster van het kapitalisme en imperialisme, had in augustus al het plan opgevat om een commando te vermoorden. Een week later reist hij per trein naar Roosendaal, waar hij op donderdag 6 september een kamer neemt in hotel Merks, vlakbij het station. Hij koopt een plattegrond van Roosendaal en omcirkelt daarop het station en de kazerne van de commando’s.  Hij weet er wel een paar te traceren, maar die zijn of te groot, of net weer verdwenen als H. wil toeslaan.  Uiteindelijk slaat hij dan maar in op Geers.

De Amerikaan verblijft al sinds 2002 in Nederland. In Amsterdam en Groningen verdiende hij de kost met vertaalwerk. Bij zijn aanhouding zei hij dat  de moord een politieke daad was.

Hij presenteerde gisteren een geschreven verklaring, waarin hij zijn daad rechtvaardigt in het licht van de overheersing van de NAVO-landen. "Ik neem mijn volle verantwoordelijkheid voor het doden van Thijs Geers. De bezetting van Cubaanse gronden door troepen van de NAVO maakt het nodig om mannelijke NAVO-burgers te doden. Ik voel geen berouw."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.