Duitse en Turkse Duitsers vieren EK-overwinning

Talrijke Duitsers hebben gisteravond over het algemeen zonder incidenten gevierd dat het nationale elftal zich voor de finale van het Europese kampioenschap voetbal heeft geplaatst. Die Mannschaft versloeg in Basel Turkije met 3-2.

In Berlijn vierden circa een half miljoen mensen de overwinning rond de Brandenburger Tor. Veel Duitsers van Turkse komaf verruilden onder meer in de Berlijnse wijk Kreuzberg, een Turks immigranten bolwerk, enigszins teleurgesteld hun Turkse vlaggen en wimpels voor de Duitse driekleur zwart-rood-geel.

Op verschillende plaatsen troostten Duitse fans hun landgenoten van Turkse komaf volgens plaatselijke media. De voorzitter van de Berlijnse voetbalclub Türkiyemspor Berlin, Celal Bingöl, sprak van een enorme stap op weg naar integratie. Naar schatting 2,5 miljoen mensen in de Bondsrepubliek zijn Turks of van Turkse origine. In Neurenberg bijvoorbeeld waren 25.000 voetbalfans op de been waarvan de helft Turks.

In Turkije was er vooral teleurstelling. Een menigte voetbalfans op het Taksimplein in Istanbul bleef enige tijd oorverdovend stil na het eindsignaal. De Turkse president Abdullah Gül hield in Basel zijn landgenoten voor het hoofd hoog te houden. In Basel waren zeker 100.000 fans op de been maar het bleef na de Duitse overwinning relatief rustig.

In Wenen, waar de finale zondag wordt gespeeld, brak gisteravond hevig onweer los. In het gedrang van 30.000 mensen in de speciale zone voor voetbalfans raakten twee mensen ernstig gewond. De Duitse omroep ZDF kon zes minuten lang de wedstrijd niet uitzenden. Volgens de ZDF kwam dat door een storing in Wenen.
Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!Euro 2008-site!