'Duizenden schadeclaims 11/9 onterecht'

Een derde van de mensen die een federale rechtszaak zijn begonnen omdat ze ziek zouden zijn geworden door de terreuraanslagen in 2001 in New York heeft nauwelijks gezondheidsklachten. Dat hebben advocaten van de stad New York woensdag beweerd.

Bijna elfduizend mensen, ongeveer de helft werkzaam voor de stad, zijn rechtszaken begonnen. Ze zeggen te lijden aan een of meer van 387 aandoeningen als gevolg van de aanslagen. Onder de klagers zijn agenten en brandweermannen.

De vraag hoeveel mensen, en wie precies, ziek zijn geworden door het giftige vuil en het stof dat vrijkwam bij de aanslagen is bijna zeven jaar later nog steeds niet beantwoord. Ook is nog steeds de vraag wie voor de schade moet opdraaien.

De advocaten van de stad zeggen dat mensen met ernstige aandoeningen door de federale overheid gecompenseerd moeten worden. Maar de federale overheid heeft een fonds van een miljard dollar opgericht dat de stad kan gebruiken om de slachtoffers uit te betalen. Advocaten van de slachtoffers zeggen dat de stad de claims niet moet bestrijden, maar moet beginnen met uitbetalen.