Proces tegen 'bekeerzuchtige' christenen

In de Algerijnse plaats Tissemsilt, 250 kilometer ten zuidwesten van Algiers, is woensdag een proces geopend tegen twee Algerijnen die worden beschuldigd van illegale, protestants-christelijke zendingsactiviteit. De twee kunnen worden veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tienduizend euro boete.

De twee werden in 2007 al eens veroordeeld, maar verzochten, overeenkomstig de Algerijnse wet, om een nieuw proces. De 40-jarige Rachid Mohammed Seghir en de 36-jarige Jammal Dahmani bekeerden zich beiden van de islam tot het christendom, hetgeen in Algerije wettelijk geen probleem is. Vervolgens zouden zij echter hebben geprobeerd hun nieuwe geloof te verbreiden, wat wel in strijd is met de wet.

Een christelijke groepering, Open Doors Christian, zegt dat het gaat om evangelische christenen die worden vervolgd omdat in hun auto bijbels zijn gevonden. Ook andere christenen in Algerije staan volgens de groepering bloot aan vervolging, zoals de 37-jarige onderwijzeres Habiba Kouider. Het proces tegen Seghir en Dahmani werd verdaagd tot 2 juli. De verwachting is dat dan uitspraak wordt gedaan.

Algerije gold op het gebied van religie decennia lang als tamelijk tolerant, maar daarin kwam verandering in de burgeroorlog die het land van 1992 tot 2002 teisterde. Religie is thans een gevoelige kwestie in het land van 34 miljoen mensen. Christenen en joden vormen ongeveer één procent van de bevolking.