Christenen met homoboot in Canal Parade

In de Canal Parade vaart deze zomer waarschijnlijk een christelijke homoboot mee. Koepelvereniging Landelijk Koördinatiepunt Kerk en Homoseksualiteit (LKP) heeft haar aangesloten organisaties laten weten op 2 augustus mee te willen varen. Dat zegt vice-voorzitter Gea Zijlstra woensdag. Het centrale thema van de Gay Pride is dit jaar religie.

De LKP stuurt een aantal maal per jaar een nieuwsbrief naar de aangesloten groepen, zoals de werkgroep Homoseksualiteit, Ambt en Kerk en het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores. Het is nog onbekend wie mee wil doen met het initiatief.

COC Nederland is blij met het voorstel. "Het LKP is nauw aan het COC verbonden. We juichen het plan zeker toe", zegt een woordvoerder. "Het is een goede manier om te laten zien dat homoseksualiteit en het geloof niet tegenover elkaar hoeven te staan, maar juist samen kunnen gaan."

RefoAnders, een andere christelijke organisatie voor homoseksuelen, is minder enthousiast. "Wij zien homoseksualiteit in de eerste plaats als een gebrokenheid als gevolg van de zondeval. Je mag best jezelf zijn, maar je moet er niet trots op zijn tijdens zo'n Pride. Dan klopt je verhaal niet meer", stelt een woordvoerder.

In Amsterdam vindt van 29 juli tot en met 3 augustus het Amsterdam Pride weekend plaats. De Canal Parade wordt voor de dertiende keer gehouden. De boten varen door de Prinsengracht en de Amstel.