Poolse vakbondsleden protesteren in Brussel

Poolse vakbondsleden hebben woensdag in Brussel geprotesteerd tegen stappen van eurocommissaris Mededinging Neelie Kroes die kunnen leiden tot de sluiting van drie scheepswerven, in Gdynia, Szczecin en Gdansk. Kroes zegt niet te kunnen toestaan dat de werven in strijd met de Europese mededingingswetgeving zwaar door de Poolse staat worden gesubsidieerd.

Ongeveer honderd arbeiders namen deel aan een lawaaierig protest tegen de eventuele Europese maatregelen voor het hoofdkantoor van de Europese Unie. Het protest vond plaats aan de vooravond van het verstrijken van een cruciale deadline. Kroes gaf de Poolse regering tot donderdag de tijd om met een geloofwaardig herstructureringsplan voor de werven op de proppen te komen.

Als Warschau het verzoek van de EU negeert kan Kroes de Poolse regering dwingen alle subsidies terug te vorderen. Dat zou betekenen dat honderden miljoenen euro's moeten worden teruggegeven en dat zou vermoedelijk leiden tot sluiting van de onrendabele werven.

Vorig jaar protesteerden Poolse arbeiders tegen de sluiting van twee van de drie dokken in Gdansk, omdat daardoor ruim duizend arbeiders op straat zouden komen te staan. De werf in Gdanks was in de vroege jaren tachtig de geboorteplaats van het vakverbond Solidariteit. Lech Walesa was er werkzaam als elektriciën.