'Anti-Wilders'boycot Jordanië wordt uitgebreid

De boycot die momenteel van kracht is in Jordanië van Nederlandse en Deense producten, wordt uitgebreid naar andere Arabische landen. Dat heeft de voorzitter van de organisatie die achter de boycot zit, The Messenger of Allah Unites Us, laten weten. Voorzitter Zakaria Sheikh gaat deze week naar Egypte om ook daar de vorming van een afdeling voor te bereiden. Verder zal vanuit Dubai, waar dit weekend al een boycotcomité werd opgericht, de hele Golfregio worden bestreken.

Sheikh zegt reeds veel steunbetuigingen te hebben ontvangen uit een groot aantal moslimnaties. Na Egypte zullen ook in andere landen in de regio partners worden gezocht. De voorzitter benadrukt echter dat hij geen banden wil met politieke organisaties, noch met mensen die geweld propageren: ''Geen extremistische imams''. Deelnemers aan de boycotactie mogen alleen gebruik maken van economische, publicitaire en juridische drukmiddelen.

De boycot van Deense en Nederlandse producten komt voort uit de woede over de spotprenten uit Denemarken die de islamitische profeet Mohammed moesten voorstellen en het knip- en plakwerk van Wilders' film Fitna. Friesland Foods en Zwanenburg Food Group hebben daarom al een advertentie in Jordaanse kranten geplaatst dat ze niet achter de inhoud van Wilders zijn boodschap staan.

The Messenger of Allah Unites Us zegt vooral te streven naar internationale wetgeving om het kwetsen van religieuze gevoelens te verbieden. Inmiddels werkt men samen met de Internationale Campagne tot Verdediging van de Profeet, die in 2005 werd opgericht na de publicatie van de Deense Mohammed-cartoons. Messenger of Allah Unites Us zit ook achter de aanklacht die in Jordanië is ingediend tegen TweedeKamerlid Geert Wilders en die daar nu tot strafrechterlijke vervolging van de PVV-leider moet gaan leiden.