Weblogger Ertan ook in hoger beroep veroordeeld

De zelfbenoemde internetextremist Ertan Kiliç is in hoger beroep wederom schuldig bevonden aan het aanzetten tot haat en geweld tegen homo's. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan het beledigen en bedreigen van toenmalig VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken. Ertan moet hiervoor 100 uur werkstraf verrichten.

Ertan was in 2006 de eerste Nederlandse weblogger die veroordeeld werd wegens belediging en aanzetten tot geweld en discriminatie. Die straf is nu dus in hoger beroep gehandhaafd.

De 37-jarige Amsterdamse weblogger van Turkse komaf riep in 2005 in een open brief, op een van zijn weblogs, onder meer op om minister Rita Verdonk 'te stenigen'. Verder beledigde en bedreigde Ertan onder meer D66-Kamerlid Boris Dittrich en Henk Krol, hoofdredacteur van de Gaykrant. Hij kwetste de hele homogemeenschap door te stellen dat ''het homomonument kon worden opgeblazen'' en op zijn site riep hij 'de broeders' op van de Amsterdamse Canal Parade ''een explosief feestje te maken''. Het was allemaal satire volgens Ertan. Het Hof meent echter dat Ertan met zijn teksten bevolkingsgroepen tegen elkaar heeft opgezet en dat dergelijke uitingen indruisen tegen de normen en waarden van de Nederlandse samenleving. 

Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), dat de zaak aanhangig maakte bij het OM, is zeer tevreden met de uitspraak en hoopt dat hiermee ''weer eens duidelijk is gemaakt dat het internet geen vrijplaats is voor discriminatie en dat de Nederlandse wet ook online geldt.''

Ertan, die er om bekend staat dat hij vaak zelf reageert op artikelen die er over hem verschijnen, schrijft op zijn weblog Ertan.biz: ''Nou, dat was me een bevalling. Kan eindelijk weer online. Tot gauw!''