Actie tegen inkoop soja Friesland Foods

De stichting Natuur en Milieu voert vanochtend actie bij zuivelcoöperatie Friesland Foods in Meppel tegen de soja die het bedrijf inkoopt. Volgens de actievoerders wordt voor het verbouwen van sojaplanten tropisch bos gekapt.

De soja wordt verwerkt in het voer voor de melkkoeien van de zuivelproducent. Voor de vestiging van Friesland Foods is daarom een gekapt boslandschap gecreëerd door ongeveer vijftien actievoerders en worden er oerwoudgeluiden en het geluid van een kettingzaag afgespeeld.

Volgens de organisatie heeft het moederbedrijf van Friesche Vlag ondanks gesprekken vooralsnog geweigerd om op duurzame soja over te stappen. Volgens Natuur en Milieu moet dit nauwelijks meer kosten. Een woordvoerder van het bedrijf stelde vandaag dat de soja die Friesland Foods gebruikt, vanaf 2009 gegarandeerd niet meer uit ontboste gebieden komt.

Volgens de stichting Natuur en Milieu kan de onderneming die garantie echter niet geven omdat niet gecontroleerd wordt of de soja daadwerkelijk duurzaam wordt verbouwd. "Er bestaat een officiële certificatie voor duurzame soja maar Friesland Foods wil deze niet gebruiken", aldus een woordvoerster.

Concurrent Campina ging eerder over op duurzame soja na gesprekken met Natuur en Milieu. Ze wil dat Friesland Foods dit voorbeeld volgt en contracten afsluit met boeren die dit product verbouwen.