'Palestijnse staat belang voor Israël'

Voor het eerst in twaalf jaar brengt het hoofd van Frankrijk een staatsbezoek aan Israël. Daar zal de Franse president Sarkozy aparte gesprekken houden met de Israëlische en Palestijnse leiders. Nadat hij gisteren samen met zijn vrouw arriveerde op een vliegveld dichtbij Tel Aviv, vertelde hij de Israëlische premier Olmert dat de vorming van een Palestijnse staat in het belang is voor Israël en zijn inwoners.

"Altijd al ben ik een vriend geweest van Israël en dat zal zo blijven ook", aldus Sarkozy. "Een overeenkomst is morgen al mogelijk, die ervoor zal zorgen dat twee bevolkingsgroepen vreedzaam en in veiligheid naast elkaar kunnen leven." Vanaf het vliegveld hervatte het Franse koppel zijn reis richting Jeruzalem, waar het zal praten met de Israëlische president Peres. Hierna volgt een diner met Olmert. Verder heeft Sarkozy morgen nog een gesprek met de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas.

Overigens is volgens verslaggevers het contrast tussen de voormalige Franse president Chirac en Sarkozy groot te noemen, aangezien Chirac grotendeels als pro-Arabisch werd beschouwd.