Digitale kinderlokker neemt bediening webcam over

Kinderlokkers hebben op internet een nieuwe manier gevonden om beelden van kinderen te maken en hun slachtoffers onder druk te zetten. Door het versturen van een bestand kunnen ze de controle overnemen over de computer en webcam van het kind en compromitterende beelden maken.

Die waarschuwing heeft de Stichting Mijn Kind Online vandaag samen met de politie uitgebracht. Het gaat volgens de stichting om kleine programma's die vaak vermomd als kleine onschuldige foto of screensaver aan de kinderen worden toegestuurd. Na installatie van zo'n bestand, een zogenoemd Trojan Horse, kan de kinderlokker via internet toegang krijgen tot de computer van het slachtoffer. Zo kan bijvoorbeeld de webcam worden aangezet als de kinderen net onder de douche vandaan komen. Volgens de politie is er intusssen een zaak bekend.

Politie en justitie stellen dat er sprake is van een nieuw fenomeen in Nederland. Tot voor kort maakten digitale kinderlokkers nog vooral gebruik van populaire chatprogramma's om contact te leggen met kinderen.