F1: Uitslag GP Frankrijk

Felipe Massa heeft de grand prix van Frankrijk gewonnen. Op het circuit van Magny-Cours bleef hij zijn teamgenoot Kimi Räikkönen bijna achttien seconden voor.

Bij de start hielden Räikkönen en Massa een posities. Alonso verloor een plek aan Trulli en Hamilton, die door een penalty als dertiende moest starten, won drie plaatsen. De slechtste start was voor Coulthard, hij verloor vier plaatsen en viel terug naar de elfde plek.

Hamilton kwam daarna achter zijn teamgenoot Kovalainen, die hem er na vier ronden langsliet. Button, na de start teruggevallen naar de laatste positie, raakte bij het opkomen van het rechte stuk van de baan, beschadigde zijn voorvleugel en moest vervolgens daarmee nog een heel ronde rijden voor hij in de pits een nieuwe neus kon halen. Voorin bleven de Ferrari's uitlopen op de rest van het veld, de rode bolides waren ongeveer een seconde per ronde sneller. Het bleef tegenzitten voor Alonso, na het passeren van Kovalainen bleef hij ronden lang achter Piquet klem zitten. Vervolgens kreeg hij ook nog een drive-trough penalty voor het afsnijden van de chicane en het niet teruggeven van een gewonnen plek. De Brit viel hierdoor terug naar de dertiende plek.

Alonso, rijdend op een derde plek, bleek een lichte auto te hebben want hij was na veertien rondes de eerste die binnenkwam voor een reguliere pitstop. Button was na achttien rondes de eerste uitvaller, hij parkeerde zijn auto bij zijn team in de pits. Ondanks de grote voorsprong hadden de ferrari's niet de lichtste wagens, Kubica en Trulli waren na twintig rondes de eerste van de mannen vooraan die een pitstop maakten. Raikkonen volgde een ronde later.

Massa kwam daardoor even aan de leiding, maar verloor die weer toen hij na 23 rondes binnenkwam voor zijn eerste pitsstop. Piquet en Kovalainen, op dat moment rijdend op een derde en vierde plek, kwamen tegelijk binnen. Piquet leek Kovelainen voor te blijven, maar bij het uitrijden van de pitsstraat kon Kovelainen de Braziliaan zomaar voorbij rijden. Hierna gebeurde er een tijdje weinig en leek Räikkönen op weg naar een simpele overwinning. Na 38 rondes ging het plotseling mis toen een kapottte uitlaat ervoor zorgde dat hij enkele secondes per ronde verloor en al snel de leiding moest afstaan aan Massa. Vanwege de grote voorsprong op de nummer drie Trulli, bleef Raikkonen gewoon doorrijden.

Bij de tweede serie pitstops was er hetzelfde beeld als bij de eerste serie. Alonso kwam als eerste binnen, gevolgd door Kubica. Binnen enkele rondes daarna kwamen ook Trulli, Räikkönen en Massa binnen. Räikkönen bleef ondanks zijn kapotte uitlaat doorrijden, hij verloor ongeveer een seconde per ronde op Massa, maar het verlies op de rijders achter hem was minimaal. Hamilton was inmiddels bezig aan aardige opmars. Op meer dan een ronde achterstand op de koplopers klom hij langzaam omhoog richting de punten, na zelfs even negentiende te hebben gelegen.

In de slotfase ontstond een spannend gevecht om de derde plek tussen Trulli, Kovalainen. Ondanks de grote druk van de McLaren coureur behield Trulli zijn positie en behaalde zo zijn eerste podium in meer dan drie jaar. Alonso maakte in de slotfase nog een foutje en verloor zo de zevende positie aan zijn teamgenoot Nelson Piquet jr. De overwinning ging naar Felipe Massa, die eindigde met een voorsprong van bijna achttien seconden op Kimi Räikkönen.

Uitslag:

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1Felipe MassaScuderia Ferrari1:31:50.245 
2Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+17.984 
3Jarno TrulliToyota Racing+28.250 
4Heikki KovalainenMcLaren Mercedes+28.929 
5Robert KubicaBMW F1+30.512 
6Mark WebberRed Bull Racing+40.304 
7Nelson Piquet Jr.Renault F1+41.033 
8Fernando AlonsoRenault F1+43.372 
9David CoulthardRed Bull Racing+51.072 
10Lewis HamiltonMcLaren Mercedes+54.521 
11Timo GlockToyota Racing+57.738 
12Sebastian VettelScuderia Toro Rosso+58.065 
13Nick HeidfeldBMW F1+1:02.079 
14Rubens BarrichelloHonda Racing F1+1 ronde 
15Kazuki NakajimaWilliams+1 ronde 
16Nico RosbergWilliams+1 ronde 
17Sebastien BourdaisScuderia Toro Rosso+1 ronde 
18Giancarlo FisichellaForce India+1 ronde 
19Adrian SutilForce India+1 ronde 
-Jenson ButtonHonda Racing F1 uitval

 

Voor meer F1-nieuws kijk je op de FOK!F1-manager!