Iran wijst mogelijke IsraŽlische aanval af

Een mogelijke aanval van Israël op de nucleaire installaties van Iran wordt door Iran zelf voor 'onmogelijk' gehouden. De officiële verklaring van Iran is naar buiten gebracht naar aanleiding van Amerikaanse media die meldden dat recente oefeningen van de Israëlische luchtmacht als voorbereiding dienen voor een aanval op Iran.

Iran blijft volhouden dat het nucleaire programma alleen maar vreedzame bedoelingen heeft en heeft derhalve tot nu toe aan geen enkele eis, om te stoppen met het verrijken van uranium, voldaan. Verrijkt uranium kan gebruikt worden om kerncentrales van brandstof te voorzien of als materiaal voor wapens als het uranium nog verder verrijkt is.

Mohammed ElBaradei, voorzitter van het internationale atoomagentschap van de VN (IAEA), zegt dat een aanval op Iran het land en ook de regio in een neerwaartse spiraal brengt. Hij denkt niet dat er op dit moment een directe dreiging uitgaat van het nucleaire programma. Als er toch militaire actie wordt ondernomen tegen Iran, kan ElBaradei in zijn ogen niet meer functioneren en derhalve het voorzitterschap van de IAEA neerleggen.

Op dit moment neemt Iran een voorstel van zes wereldmachten in overweging, op basis waarvan formele onderhandelingen gestart kunnen worden. De huidige voorbesprekingen vinden plaats op voorwaarde dat Iran zes weken lang de verrijking van het uranium opschort. In ruil daarvoor vragen de wereldmachten nog niet om nieuwe sancties. Javier Solana, vertegenwoordiger van het Buitenlandbeleid van de EU, heeft vorige week het voorstel namens de wereldmachten bij Iran neergelegd. Volgens Solana erkennen de wereldmachten wel het recht van Iran op een civiel nucleair programma.