Veel schijnhuwelijken met Nigerianen

Nederlandse vrouwen en Nigeriaanse mannen zijn geliefd bij elkaar als het gaat om een schijnhuwelijk. De afgelopen maanden reisden tientallen vrouwen naar Mallorca om in het huwelijk te treden met een Nigeriaan. De Nigerianen verblijven veelal illegaal op het eiland. Na de huwelijksvoltrekking en betaling van 9.000 euro hebben de mannen recht op een verblijfsvergunning.

Afgelopen donderdag kon de Spaanse politie nog twee huwelijken tussen Nederlandse vrouwen en Nigeriaanse mannen voorkomen. Met nog dertien andere verdachten zijn de vrouwen opgepakt. De vrouwen beweerden tegen de rechter dat zij hun aanstaande al twee jaar kennen en omdat zij bij deze bewering bleven, werden ze later die dag weer vrijglaten.

Aan een schijnhuwelijk gaat een gedegen voorbereiding vooraf. De mannen leren hoe zij vragen van ambtenaren moeten beantwoorden en de vrouwen komen ruim voor de huwelijksdatum aan op Mallorca om de mannen van informatie over hun leven te voorzien. De getuigen zijn doorgaans andere 'koppels'.

De laatste maanden werden veel huwelijken voltrokken tussen -in de meeste gevallen- Nederlanders en Nigerianen. De politie kreeg hier lucht van en kwam op het spoor van de schijnhuwelijken. De organisatie achter de huwelijken is nog niet bekend bij de politie. Wel bestaat het vermoeden dat een tussenpersoon vrouwen in Nederland ronselt door hen geld te bieden voor het schijnhuwelijk.