EK: Over hele wereld vieren Turken feest

Over de gehele wereld hebben Turkse voetbalfans gevierd dat hun nationale elftal zich voor het eerst in de geschiedenis heeft weten te plaatsen voor de halve finale van het EK.

In Turkije zelf gingen honderdduizenden mensen de straat op. In Istanbul en andere steden reden claxonnerende auto's met Turkse vlaggen rond. Ook werd er vuurwerk afgestoken. In de Bosnische stad Mostar moest de politie traangas inzetten om duizenden Bosnische Kroaten en moslims uit elkaar te houden. De voetbalfans bestookten op hun beurt de circa duizend opgetrommelde agenten met stenen en flessen.

In Wenen kwam het tot botsingen tussen Kroatische en Turkse voetbalsupporters. Honderden Kroaten vielen feestvierende Turken aan en bekogelden hen met flessen. Ook werden stenen en flessen gegooid naar ramen waar Turkse vlaggen uithingen. Toen de politie ingreep, bekogelden de Kroaten ook de agenten met flessen en andere voorwerpen.

In Nederland kwam het nergens tot ongeregeldheden. In Amsterdam namen vele duizenden Turkse voetbalfans bezit van het Mercatorplein. Auto's met uitzinnige Turken reden toeterend rondjes, terwijl uit de ramen fans met vlaggen uiting gaven aan hun vreugde. Ook staken blije Turken vuurwerk af en renden over straat met fakkels.

Tientallen mensen dansten op straat en op rijdende auto's. In de mensenmassa werd de spannende wedstrijd druk besproken. Enthousiaste fan Kadir hoopt op een finale tussen Nederland en Turkije. ''Dan maakt het mij niet uit wie er wint. Het is allebei mijn land.''

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!Euro 2008-site!