EK: Uitslag Kroatië - Turkije

Turkije is de tegenstander van Duitsland in de halve finale. Na een saaie wedstrijd tegen Kroatië met een knotsgek einde, wonnen de Turken na penalty's.

De Kroaten begonnen wat zekerder aan de wedstrijd dan de Turken. Het eerste schot op doel was echter van de Turken, na een mooie aanval. Meteen hierna volgde een grote kans voor Kroatië, maar de bal wilde niet in het doel.

Het eerste kwartier ging het spel erg heen en weer. In de 18e minuut gaf Modric een prachtige voorzet op Olic, maar hij wist niet te scoren. De bal kwam op de lat en in de rebound werd er over gekopt. Toch leken de Kroaten geïnspireerd door deze grote kans en begonnen wat beter in de wedstrijd te komen.

Tuncay had de twijfelachtige eer om de eerste te zijn die een gele kaart kreeg. Hij stond al op scherp, en zal er dus zeker niet bijzijn in de halve finale.

Aan het einde van de eerste helft kwam er wat meer vuur in het spel. Turkije probeerde aan te vallen, maar de Kroatische verdediging stond goed. Er was een schot uit de tweede lijn, maar buiten dat schot op doel gebeurde er weinig. De ruststand was dezelfde als de beginstand, 0-0.

Na de rust leek Turkije wat feller uit de kleedkamer te komen. Misschien iets te fel, want na drie minuten liep Arda tegen een gele kaart op. Ook hij stond op scherp, net als Tuncay. In de 50e minuut kregen de Kroaten weer een grote kans, maar Olic kreeg de bal wederom niet in het doel. De aanval was weer het startsein voor wat meer druk van de Kroaten, maar het leidde nauwelijks tot kansen. Een bal van Olic verdween in het doel, maar de aanval was al afgevlagd wegens buitenspel.

In de 84e minuut kregen de Kroaten een vrije trap. Srna mikte hem in de kruising, maar Rüstü wist met een prachtige redding zijn doel schoon te houden.

In de laatste minuut was het weer Olic die een kans krijgt, maar Rüstü wist wederom te pareren. Drie minuten extra tijd werden aan de tweede helft toegevoegd, maar er viel geen doelpunt.

De eerste verlenging was voor de Turken, die met een schot over (van Semih) en een bal die net naast ging van Tuncay veel dreigender dan de Kroaten. De Kroaten liepen achter de feiten aan, en dat werd in de tweede verlenging niet beter. De Turken begonnen inmiddels lange-ballen-voetbal te spelen, maar de spitsen werden nauwelijks bereikt. In de allerlaatste minuten van de wedstrijd scoorde Klasnic voor Kroatië. Na uitkomen van Rüstü, die de bal niet kon pakken, zette Modric voor. Klasnic kopte onberispelijk binnen en het sprookje leek voorbij voor Turkije. Met één minuut extra tijd in de verlenging, en nog enkele seconden op de klok, bracht Rüstü de bal met een verre trap bij de Turkse voorhoede. Wat niemand nog verwachtte, gebeurde. Semih nam de bal aan en schoot raak.

Rosetti floot meteen af en de halve finalist zou bepaald worden door penalty's. Modric was de eerste die schoot, en hij miste. Voor Turkije was het Arda die als eerste aanlegde, hij faalde niet. Srna en Semih deden wat ze moesten doen, maar Rakitic miste voor Kroatië. Toen Hamit wel raak schoot, kon het bijna niet meer misgaan. Petric miste namens Kroatië en toen was het gedaan: Turkije speelt in de halve finale tegen Duitsland.