Universiteit Leiden mag pedofiel weren

De Universiteit Leiden mag de pedoseksueel Norbert de Jonge weren van een studie pedagogiek. Dat heeft het College van Beroep voor het hoger onderwijs vandaag bepaald.

De Jonge is secretaris van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD), die af wil van het verbod op seks met kinderen van 12 jaar en ouder. Hij wilde in Leiden een studie pedagogiek volgen, maar het College van Bestuur meende dat inschrijving van De Jonge bij pedagogiek zou leiden tot een ''ernstige aantasting van verschillende vertrouwensrelaties die het departement Pedagogische Wetenschappen onderhoudt''.

Verscheidene instellingen op pedagogisch gebied hadden aangekondigd hun betrekkingen met de opleiding pedagogiek te verbreken, als de kans zou bestaan dat De Jonge als stagiair bij hen zou kunnen worden geplaatst.

Het universiteitsbestuur vond het ontoelaatbaar dat De Jonge zou meedoen aan een training om een diagnose te stellen bij kinderen met problemen die soms het gevolg van seksuele mishandeling zijn. Ook zou de reputatie van de opleiding pedagogiek schade oplopen, als daar een verklaarde pedoseksueel zou studeren.

De Jonge werd in 2006 weggestuurd van de opleiding tot orthopedagoog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, omdat hij met kinderen zou moeten werken. De universiteit trok zijn inschrijving in.

Ook in Leiden niet welkom