Deense cartoonist ontsnapt aan wurgmoord

Uit een gisteren uitgelekt rapport van de Deense veiligheidsdienst is naar voren gekomen dat een 26-jarige Tunesische man de Deense cartoonist Kurt Westergaard wilde vermoorden. De Tunesiër woont in Denemarken, blinkt uit in vechtsport en stond op het punt om de veelbesproken tekenaar te wurgen.

Sinds 12 februari van dit jaar zit de Tunesiër, samen met zijn 36-jarige vriend en landgenoot, vast in Denemarken. Beiden hangt uitzetting boven het hoofd, want als zij daadwerkelijk een gevaar vormen voor het land, mogen zij op aanraden van de veiligheidsdienst door de regering het land uit worden gezet.

Alleen in uitzonderlijke gevallen treedt deze controversiële procedure in werking. Als de Deense veiligheidsdienst aangeeft dat verdachten een bedreiging vormen voor het land, beslissen de ministers van Integratie en Justitie buiten de rechtbank om of de uitzetting rechtmatig is of niet. Vandaag zal de Deense Hoge Raad wel uitspraak doen of de twee Tunesiërs volgens deze procedure mogen worden uitgezet.

Het rapport is door een lek bij het ministerie in de openbaarheid gebracht. De details van de ophanden zijnde aanslag brengt de regering en de veiligheidsdienst in verlegenheid. Eerder zijn al wel verdachten zonder tussenkomst van een rechter het land uitgezet, maar nog nooit zijn details van de aanklacht zelf naar buiten gekomen. Zelfs de verdachten en hun advocaten zijn niet op de hoogte van de details. De veiligheidsdienst heeft dan ook naar buiten gebracht dat tipgevers beschermd moeten worden en dat is in een rechtszaak niet mogelijk.

De cartoonist zelf, de 73-jarige Kurt Westergaard, hoorde gisteren voor het eerst de details van de beraamde aanslag. "Ik wist niet dat ze me wilden wurgen. Maar in mijn fantasie, waar ik mijn brood mee verdien, had ik me zoiets wel voorgesteld."

Met dank aan rotterdom voor de submit.