Kroaten ontmoeten gehavend Turkije

Nadat Kroatië zich half oktober voor het EK plaatste en vervolgens in de laatste kwalificatiewedstrijd Engeland gedecideerd aan de kant zette, gold het team van bondscoach Slaven Bilic als een van de favorieten. In de aanloop naar het toernooi vergaten velen de kracht van de Kroaten weer, maar toen ze eenvoudig van Duitsland wonnen en als groepswinnaar doorgingen werd weer duidelijk: Kroatië heeft een heel goed team.

Turkije, vrijdagavond in Wenen de tegenstander van Kroatië in de tweede kwartfinale van het EK, kwam als underdog naar het EK. Na een goede start in de kwalificatiereeks maakten de Turken het zichzelf erg moeilijk, maar op het laatste moment plaatsten ze zich. Die ervaring lijkt de ploeg van Fatih Terim goed te hebben gebruikt. Zowel tegen Zwitserland als tegen Tsjechië stond de ploeg achter en werd in de slotminuten nog een zege geboekt.

In 1996 speelden de ploegen de enige eerdere wedstrijd tegen elkaar op een eindtoernooi, op het EK in Engeland. In Nottingham zorgde Goran Vlaovic met een late treffer voor de 1-0 eindstand voor Kroatië. Voor beide ploegen was het de eerste deelname aan een groot toernooi. Sindsdien hebben beide ploegen internationaal van zich doen spreken.

Op het WK in Frankrijk in 1998 behaalde Kroatië ten koste van Nederland de derde plaats, nadat Frankrijk het land in de halve finale had uitgeschakeld. Spits Davor Suker werd bovendien topscorer van dat toernooi. De Turken zorgden vier jaar later voor hetzelfde resultaat. In Zuid-Korea en Japan was alleen Brazilië twee keer te sterk voor Turkije, dat in de troostfinale afrekende met gastland Zuid-Korea.

Waar de Kroaten hun vertrouwen uit de drie gewonnen poulewedstrijden halen, zullen de Turken vooral kijken naar de spectaculaire manier waarop een 2-0 achterstand tegen Tsjechië in een 3-2 zege werd omgebogen. In de slotfase van dat duel kreeg doelman Volkan Demirel wel rood. De keeper van Fenerbahçe moet twee duels aan de kant blijven. In veteraan Rüstü Reçber, die 116 interlands op zijn naam heeft staan, heeft Turkije nog een goede vervanger.

Behalve Volkan zijn er nog zes spelers die ontbreken. Verdedigers Emre Güngör, Servet Çetin en Gökhan Zan en middenvelders Tümer Metin, Emre Belözoglu en Ayhan Akman zijn niet inzetbaar. "Maar uiteindelijk zal het resultaat niet afhangen van wie er speelt, maar van hoe goed we zijn als team", weet bondscoach Fatih Terim, die in 1996 in Engeland ook al op de bank zat.