Voorarrest liquidatieverdachten aan zijden draadje

De voorlopige hechtenis van Ali A. en Sjaak B. is aan een zijden draadje komen te hangen. Vanmiddag bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat het tweetal, verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties dan wel pogingen daartoe, voorlopig nog wel vast blijft zitten, maar niet meer in de zaak rond de veelbesproken moord op Kees Houtman.

A. en B. zitten respectievelijk 12 en 16 maanden vast. A. zou in diverse zaken opgetreden zijn als 'makelaar' tussen opdrachtgevers en uitvoerders van moorden en moordpogingen in de onderwereld. B. wordt verdacht van het leveren van de wapens daarvoor.

Kees Houtman, slachtoffer van afpersing door Willem Holleeder en een groepje anderen, werd begin november 2005 bij zijn villa in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. De kroongetuige van justitie in de liquidatiezaken, Giuseppe 'Peter' la Serpe heeft uitvoerig verklaard over die moord. Hij zou de liquidatie samen met Jesse R. hebben uitgevoerd, op aangeven van Ali A.

De rechtbank vindt in dit stadium dat het Openbaar Ministerie te weinig bewijs heeft aangedragen dat de belastende beweringen van La Serpe ondersteunt. Hetzelfde geldt voor de voorbereidingen van een andere, niet uitgevoerde liquidatie. Alleen voor de poging de liquidatie van een Turkse crimineel te organiseren acht de rechtbank het bewijs vooralsnog voldoende om Ali A. nog langer achter de tralies te houden.

Sjaak B. zou volgens het Openbaar Ministerie de wapens hebben geleverd voor de moord op Houtman. Ook hier oordeelde de rechtbank dat de verdenking tot dusver onvoldoende handen en voeten heeft gekregen om B. voor dit feit nog langer vast te houden. B. blijft echter wel vastzitten als verdachte in de zaak rond de vondst van een groot aantal wapens in een villa in Vinkeveen, in februari 2003. De villa was destijds eigendom van tv-persoonlijkheid Katja Schuurman, die het huis had verhuurd.

Ofschoon het OM het uiterst complexe onderzoek naar een grote reeks liquidaties, teruggaand tot 1993, voortvarend ter hand heeft genomen, lijkt toch het gevaar te dreigen dat het de zaken niet in alle gevallen rondkrijgt. De afgelopen maanden kwamen diverse verdachten weer op vrije voeten, onder wie de twee mannen die worden verdacht van de moord op vastgoedtycoon Willem Endstra in mei 2004. Ook Endstra was een afpersingsslachtoffer van Holleeder.

Het is de vraag of het OM de verdachten Ali A. en Sjaak B. in de cel zal weten te houden tot aan het grote inhoudelijke liquidatieproces, dat in januari 2009 van start moet gaan. Het voorarrest van het tweetal zal voor die tijd nog tweemaal worden getoetst.