SP kiest Kant die zelfde koers blijft varen

Zoals in de lijn der verwachtingen lag is Agnes Kant door de Kamerfractie van de SP vandaag gekozen als fractievoorzitter. Ze was namelijk de enige kandidaat voor die functie. Kant kondigde  vanmiddag aan dat ze als fractievoorzitter geen andere koers gaat varen. ''Ik zou toch wel gek zijn als ik dat ga doen''. Ze zei dat het kabinet van de kant van de SP op forse oppositie kan blijven rekenen.

Hard nodig in de ogen van de nieuwe SP-fractievoorzitter, want het vertrouwen van de kiezer in het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie is laag. ''De solidariteit wordt afgebroken, de inkomensverschillen stijgen en de koopkracht van de laagste inkomens daalt.''

Dossierkennis
Sinds zij in 1998 in de Tweede Kamer kwam, geldt Agnes Kant als de onbetwiste nummer twee van de SP en als de meest kansrijke kandidaat om partijleider Jan Marijnissen ooit op te volgen. Toch zijn er ook steeds twijfels geweest of zij voor die post wel de meest geschikte persoon is.

Wat dossierkennis en politieke bevlogenheid betreft hoeft de nu 41-jarige Kant zeker niet onder te doen voor de man die afgelopen veertien jaar het gezicht van de SP bepaalde. Niemand die haar ooit in de Kamer aan het werk heeft gezien, zal betwijfelen dat Kant handelt uit oprechte verontwaardiging over de vele maatschappelijke misstanden die zij om zich heen ontwaart, vooral op het gebied van de gezondheidszorg, haar specialisme.

Maar in achtergrond en stijl verschillen Marijnissen en Kant sterk van elkaar. Marijnissen is afkomstig uit een eenvoudig milieu. Hij maakte de hbs niet af, werd worstenmaker en later lasser. Via de gemeenteraad van zijn woonplaats Oss belandde hij in de landelijke politiek.

Hoe scherp hij ook kan zijn in het debat, Marijnissen blijft altijd iets houden van de gemoedelijke Brabander. Hij heeft gevoel voor humor en weet als het nodig is afstand te nemen van de politieke hectiek. Daardoor wint hij ook de sympathie van politieke tegenstanders. Zelfs een ideologische tegenpool als SGP-leider Bas van der Vlies mag hem graag.

Kants ouders werkten beiden in het middelbaar onderwijs. Na het vwo studeerde Kant gezondheidswetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen, waar ze promoveerde op een onderzoek over baarmoederhalskanker. Ze is daarmee een van de weinige Kamerleden die zich met een doctorstitel mogen tooien.

Zelden grappen
Kant neemt de politiek altijd bloedserieus. Op het maken van grapjes valt ze zelden te betrappen. Relativeringsvermogen is niet haar meest in het oog springende eigenschap. Het zal nog wel even duren voor zij een net zo populaire talkshowgast is als Marijnissen. Kant lijkt zelf te beseffen dat een PR-offensiefje over haar imago af en toe geen kwaad kan. ''Ik ben niet saai'', onderstreepte ze twee jaar terug in een interview.

Agnes Catharina Kant werd geboren in het Duitse Hessisch-Olderdorf, waar haar ouders les gaven aan aldaar gelegerde Nederlandse NAVO-militairen. Voor ze in de Kamer kwam, was ze onder meer SP-afdelingsvoorzitter in haar woonplaats Doesburg en beleidsmedewerker bij de Kamerfractie. Sinds vorig jaar is ze ook ondervoorzitter van de Tweede Kamer.