Wilders vreest arrestatiebevel van JordaniŽ

PVV-leider Geert Wilders vreest dat Jordanië binnenkort een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitvaardigt vanwege zijn film Fitna. Dat zou betekenen dat hij het risico loopt uitgeleverd te worden als hij zich naar het buitenland begeeft.

Wilders bevestigt een bericht in de Volkskrant van vandaag hierover. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken is op de hoogte en neemt de zaak zeer serieus, aldus Wilders.

Update: 9.47 uur
De klacht tegen Wilders is ingediend door een groep die zich 'The Messenger of Allah Unites Us' noemt. Deze beschuldigt het Nederlandse Tweede Kamerlid van racisme en het aanzetten tot haat tegen de islam en moslims. De klacht werd maandag door de rechtbank in de Jordaanse hoofdstad Amman ontvankelijk verklaard.

Wilders verwacht dat de rechtbank snel overgaat tot een dagvaarding en een internationaal arrestatiebevel. ''Het ontvankelijk verklaren van de klacht ging ook heel snel.''

Mocht dat gebeuren, dan kan Jordanië via Interpol een verzoek tot opsporing en aanhouding van Wilders doen. Dat heeft geen gevolgen zolang hij in Nederland blijft, aldus het Kamerlid. Maar in het buitenland loopt hij dan een risico. Ook landen die geen uitleveringsverdrag hebben met Jordanië zouden hem dan kunnen uitleveren, bijvoorbeeld met het oog op handelsbelangen.

Wilders ervaart de stuatie als een ernstige belemmering van zijn bewegingsvrijheid. Hij is wel erg te spreken over de steun die hij krijgt van Verhagen, met wie hij al diverse keren contact heeft gehad over de zaak.