Huis VS keurt geld goed voor oorlog Irak

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag op verzoek van het Witte Huis 165,4 miljard dollar (107 miljard euro) ter beschikking gesteld om de oorlogen in Irak en Afghanistan nog een jaar voort te zetten.

De Democratische meerderheid heeft pogingen opgegeven om aan die begrotingswet deadlines te verbinden voor de terugtrekking van de Amerikanen uit Irak. President George Bush had zich tegen dit soort tijdslimieten verzet en met een veto gedreigd. De Senaat moet de komende dagen nog met de maatregel instemmen.

Sommige Democraten toonden zich gefrustreerd dat zij ondanks de meerderheid van hun partij in het Huis niet erin zijn geslaagd concrete voorwaarden op te leggen voor een Amerikaanse terugtrekking uit Irak. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, had gezegd dat het zijn militairen niet meer zou kunnen betalen als de nieuwe fondsen niet zouden worden goedgekeurd.

Washington heeft bijna 150.000 militairen in Irak. De VS hebben sinds 2001 al meer dan 800 miljard dollar (ruim een half biljoen euro) uitgetrokken voor de oorlogen in Irak en Afghanistan.