EK: Uitslag Portugal - Duitsland

Vanavond werd in Basel de eerste kwartfinale van dit EK gespeeld. In een enerverend duel klopte Duitsland Portugal met 2-3.

Met bondscoach Joachim Löw op de tribune trapten Duitsland en Portugal om kwart voor negen af. Löw werd door de UEFA voor één duel geschorst naar aanleiding van zijn woordenwisseling met de vierde official bij de voorgaande wedstrijd. Bij de Duitsers was Mario Gomez zijn plaats in het elftal kwijtgeraakt. Bastian Schweinsteiger begon, na zijn schorsing, wel weer in de basisopstelling.

De Duitse middenvelder bewees zich al na 21 minuten toen hij Die Mannschaft op voorsprong zette met een goed uitgevoerde aanval. Lukas Podolski bracht de bal voor, Schweinsteiger kon de bal daarop binnenschieten. Nog geen zes minuten later liet Schweinsteiger zich alweer gelden. Ditmaal landde de bal uit een perfecte vrije trap van de doelpuntenmaker op het hoofd van Miroslav Klose die beheerst binnen kopte.

De beste kans was tot dat moment voor de Portugezen en kwam op naam van João Moutinho. Op aangeven van Boswinga kreeg de Portugees de bal op de knie waardoor de mogelijkheid voorbij was. Na de twee doelpunten van Duitsland kwamen de Portugezen meer naar voren. Vijf minuten voor rust viel de aansluitingstreffer, Nuno Gomes verschalkte Metzelder en Jens Lehmann en bracht de spanning weer terug. Christiano Ronaldo had zelf de 2-1 op de schoen maar vond Lehmann op zijn weg. De rebound was wel besteed aan Gomes. Ronaldo kreeg op slag van rust nog een goede mogelijkheid op de 2-2 maar zag zijn schot voorlangs gaan. Ook Michael Ballack deed nog een poging tot scoren maar Ricardo was op zijn hoede en stopte het schot van de middenvelder.

Portugal zette het aanvallende spel door in de tweede helft. Duitsland werd teruggedrongen en kwam er nauwelijks nog uit. Portugal was het gevaarlijkst maar doelpunten bleven het eerste kwartier uit. Zoals het een oude ongeschreven voetbalwet betaamt viel het doelpunt wel aan de andere kant. Met Klose buiten de lijnen scoorde Ballack uit een vrije trap van wederom Schweinsteiger: 3-1.

Met nog acht minuten officiële speeltijd op de klok mocht de uitblinker aan Duitse zijde gaan douchen, Clemens Fritz nam zijn plaats in. Felippe Scolari had al zijn wisselmogelijkheden al benut, zonder al te veel resultaat. Echt gevaarlijk werden de Portugezen nauwelijks, tot de 87e minuut. Invaller Helder Postiga kopte de bal feilloos achter Lehmann en bracht de spanning wederom terug. Klose werd daarop gewisseld, verdediger Marcell Jansen kwam als extra slot op de deur in het veld. De late treffer voor Portugal mocht niet baten, de Zuid Europeanen gingen met 2-3 ten onder tegen Duitsland.

Karakteristieken

Portugal - Duitsland 2-3
21’ Schweinsteiger 0-1