Twee jaar cel voor stenengooier A28

Een man die op 11 september vorig jaar werd betrapt toen hij stenen gooide naar auto's op de A28, heeft daarvoor twee jaar cel gekregen. De rechtbank achtte de man schuldig aan poging tot zware mishandeling.

Op de bewuste avond reed omstreeks 23.35 uur een automobilist over de A28 in de richting Utrecht. Ter hoogte van een viaduct bij Soesterberg voelde en hoorde hij plotseling dat hij een voorwerp raakte. De man reed de vluchtstrook op en zag dat beide banden aan de rechterzijde van zijn auto plat waren. Een bestuurder die achter hem had gereden, had gezien dat hij over een stuk steen was gereden ter grootte van een voetbal.

Korte tijd daarvoor had een getuige op het bewuste viaduct een man zien staan bij een fiets. Naast deze man, op ongeveer een meter afstand, lag een aantal brokken steen. De getuige vond de situatie verdacht en belde de politie. Terwijl de politie onderweg was, kwam de melding binnen dat er een steen op de snelweg was gegooid. Op het viaduct trof de politie de verdachte aan, die nu nog één steen naast zich had liggen.

De stenengooier, die zich van verschillende identiteiten bedient, verklaarde dat hij was ontslagen uit het detentiecentrum Kamp Zeist en dat hij boos was over zijn behandeling in Nederland. Hij was daarom naar Soest gefietst en had stukken beton in zijn fietstassen gedaan om iets kapot te gooien in Kamp Zeist. Toen dat niet lukte reed hij naar de A28, waar de stenen volgens hem uit zijn fietstas waren gevallen.

De rechter was niet onder de indruk van het verweer van de man en achtte poging tot mishandeling bewezen. Eerder had de officier van justitie vier jaar geëist wegens poging tot moord.