Kabinet zet in op Noordzee als energiebron

De Noordzee wordt een belangrijke duurzame energiebron. Het kabinet wil met windparken de olie- en gaswinning verder uitbreiden. Dat staat in het Energierapport 2008 dat de ministers van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Milieu woensdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De verschillende toekomstmogelijkheden voor de Noordzee worden nog verkend. Daarbij kijkt het kabinet ook naar de mogelijkheid om een energie-eiland aan te leggen, inclusief een grootschalige elektriciteitsopslag.

De regering investeert de komende drie jaar bijna 7,5 miljard euro in de energievoorziening. Zo wil de regering onder meer de relatie versterken met energieproducenten Rusland, Kazachstan, Algerije en Saoedi-Arabië. Wereldwijd wordt vanwege het klimaatprobleem steeds meer geïnvesteerd in de bouw van kerncentrales, stelt het rapport. Het kabinet vindt dat de ontwikkeling van kernenergie niet stil mag staan, maar een nieuwe kerncentrale komt er niet.

Ook blijft aardgas de komende decennia een belangrijke rol spelen in de elektriciteitsopwekking. Voor potentiële investeerders in kolencentrales is Nederland aantrekkelijk vanwege de kustlocaties. EnergieNed vindt dat het kabinet in het rapport een 'ambitieus beeld schetst' van de energievoorziening. Halvering van de CO2-uitstoot in 2050 is volgens de vereniging van energieproducenten-, handelaren en retailbedrijven mogelijk maar dan moet het kabinet wel snel knopen doorhakken. "De investeringen die vandaag de dag worden gedaan in de energievoorziening zijn immers al bepalend voor 2050."

Brancheorganisatie voor netbeheerders Enbin zegt dat er in de overgang naar duurzame energie een 'logische taak' voor Enbin is weggelegd. Vanwege de overgang moet volgens de organisatie de infrastructuur wel worden aangepast. "De netbeheerders moeten daarom de mogelijkheden krijgen om de netten aan te passen aan de wensen van het kabinet."