Megaclaim kan Essent miljard euro kosten

Deurwaarder Ruud Eussen uit Sittard is van plan een megaclaim in te dienen tegen energiemaatschappij Essent, mits er voldoende mensen mee doen. Eussen beweert dat alle 2,4 miljoen klanten van de energiemaatschappij recht hebben op een teruggave van vierhonderd euro. 

Al ruim een jaar vecht Eussen tegen de beslissing die Essent in 2006 nam om onbetaalde nota's tot vierhonderd euro te schrappen. Door veel administratieve problemen stapelden de ongeïncasseerde nota's zich, waarop Essent besloot schoon schip te maken. Veel van deze rekeningen werden toen in één keer afgeboekt. Volgens het management waren dit 'zeer oude zaken' De kosten van gerechtelijke procedures en administratieve afhandeling zou de opbrengsten niet rechtvaardigen.

Eussen had in die tijd een contract om voor Essent nota's te innen. Hij bestrijdt de argumenten van het management: "Essent heeft alle nota's - groen en rijp - geschrapt. Daar zaten veel nota's bij waar wij positief over hebben geadviseerd; dat geld was goed incasseerbaar." Eussen vindt de beslissing van Essent met name onrechtvaardig naar alle klanten die wel netjes op tijd betalen. "En het is helemaal zuur voor klanten met financiële problemen, die een betalingsregeling hebben getroffen om stukje bij beetje hun schuld aan Essent te kunnen voldoen," aldus Eussen.

Door vierhonderd euro per klant terug te eisen wil de deurwaarder het incassobeleid van Essent aanvechten. Om dit te doen is er een goed advocatenkantoor nodig dat Eussen wil bekostigen door iedereen die mee wil doen twintig euro te laten storten op een daarvoor bestemde rekening."Als honderdduizend mensen dat doen, hebben we genoeg middelen om een rechtszaak te beginnen."

Eussen is zeer positief over zijn kansen om de megaclaim te winnen. Via een website kunnen belangstellenden over enkele dagen meer informatie vinden.

Met dank aan John6 voor de submit.