Actrice Cyd Charisse (87) overleden

De Amerikaanse actrice en danseres Cyd Charisse is op 87-jarige leeftijd overleden. Dit heeft haar agent in Los Angeles bekendgemaakt. Zij overleed aan een hartaanval.

Charisse werd vooral bekend als danspartner van Hollywood-legendes als Fred Astaire en Gene Kelly. Astaire prees haar ooit als "wonderschoon dynamiet". In haar hoogtijdagen waren haar benen verzekerd voor vijf miljoen dollar, in die tijd een absoluut recordbedrag waarmee ze een vermelding in het Guinness Book of Records verdiende.

Eén van haar bekendste scènes was de dans met Grace Kelly in Singin' in the Rain (1951), waarbij zij het hoedje van Kelly op haar voet laat balanceren. Daarna speelde de actrice onder meer de hoofdrollen in de musicals The Band Wagon (1953), Brigadoon (1954) en Silk Stockings (1957). Voor de laatste rol ontving Charisse een Golden Globe-nominatie.

Met de teloorgang van het musicalgenre eind jaren vijftig was ook de rol van Charisse uitgespeeld in Hollywood. Zij maakte nog één musical in Europa, Les Collants Noirs (1960), en probeerde zich daarna te bekwamen in meer dramatische rollen. Dit ging haar niet goed af. "Gillen en schreeuwen was niet mijn stijl", zei de actrice later over deze vergeefse pogingen haar acteercarrière te continueren.