Al-Qaida claimt bomaanslagen Algerije

Op internet staan beelden van de zelfmoordenaars die afgelopen zondag een dubbele bomaanslag hebben gepleegd op een treinstation in Algerije. De beelden zijn publiekelijk gemaakt door de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida, die ook gelijk andere aanslagen heeft aangekondigd. Alhoewel de bomaanslagen nu zijn opgeëist door Al-Qaida, is de claim nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.

Bij de bomexplosies kwamen onder andere een Franse ingenieur en zijn Algerijnse chauffeur om het leven. Het was de derde aanslag in Algerije binnen vijf dagen en de eerste sinds de jaren negentig waarbij een Fransman om het leven kwam. Al-Qaida heeft de afgelopen jaren zijn volgelingen opgeroepen om Spanjaarden en Fransen uit het Noord-Afrikaanse land te verdrijven. Een eerdere bomaanslag kostte al aan zes soldaten het leven en een dag daarvoor werden bij een aanslag in de buurt van een militaire kazerne twee mensen gedood.

Algerije is de laatste jaren een bewust doelwit voor terroristische aanslagen. Sinds het verbod op de Islamitische partij FIS, nadat zij een overwinning hadden behaald tijdens de Algerijnse parlementsverkiezingen. Het parlement werd ontbonden en de meeste aanhangers van de partij verdwenen om zich aan te kunnen sluiten bij de gewapende strijd. Volgens schattingen zijn in de laatste 15 jaar ongeveer 200.000 mensen om politieke redenen gedood in Algerije.