Iran geeft geen krimp

Iran blijft bij zijn standpunt dat het niet op last van grootmachten ophoudt uranium te verrijken. Dit was zaterdag de boodschap tijdens een bezoek van EU-buitenlandcoördinator Javier Solana aan Teheran.

Iran wil dat de westerse mogendheden eerst maar eens logisch op Iraanse voorstellen reageren. Dit zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki zaterdag in Teheran na een gesprek met Solana. Iran zal op Solana's voorstellen reageren zodra de grote mogendheden een redelijk antwoord hebben gegeven op voorstellen die Iran vorige maand heeft voorgelegd.

Solana heeft zaterdag de Iraanse regering een aanbod gedaan namens een reeks grote mogendheden. Hij overhandigde "het ruimhartige aanbod" aan Mottaki. Iran zou in ruil voor gunsten en leveranties "gevoelig nucleair onderzoek" moeten stopzetten, aldus een woordvoerster van Solana.

Grote mogendheden, vooral de VS, stellen dat Iran uit is op de productie van kernwapens. Teheran houdt vol dat het met behulp van vreedzame kernenergie aan de snel groeiende energiebehoefte in het land wil voorzien.

Iran heeft volgens de regering in Teheran het volste recht nucleaire projecten op te zetten en wil daarvoor zelf uranium verrijken. Maar dat mag niet van een aantal grote mogendheden die zelf kernwapens hebben. Zij hebben de Veiligheidsraad ingeschakeld om Iran onder druk te zetten. Teheran is razend en wenst ondanks sancties en dreigingen met meer sancties geen gehoor te geven aan de oproepen van de Veiligheidsraad.