EK: 40% Nederlanders verwacht titel Oranje

Na twee eclatante overwinningen denken twee van de vijf Nederlanders dat Nederland Europees kampioen wordt. Meer dan de helft (53 procent) denkt dat een finaleplaats erin zit voor Oranje. Een plek in de halve eindstrijd lijkt een zekerheid: bijna acht op de tien Nederlanders zijn ervan overtuigd dat dat gehaald wordt. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond.

De cijfers laten een stijgende lijn zien. Voor aanvang van het toernooi dacht slechts een op de tien Nederlanders dat de mannen van bondscoach Marco van Basten met de titel aan de haal zouden gaan. Na de 3-0 zege op Italië steeg dat naar bijna een derde van de Nederlanders (31 procent) en na de winst op Frankrijk geloven twee op de vijf Nederlanders hardop in een herhaling van 1988.

Portugal is het tweede land op het lijstje van favorieten. Een op de vijf Nederlanders ziet de Zuid-Europeanen winnen. Duitsland is geen favoriet meer. Hadden onze Oosterburen na de makkelijke 2-0 winst op Polen nog 22 procent van de Nederlanders achter zich, na het verlies tegen Kroatië ziet nog maar zeven procent de 'Mannschaft' winnen.

Over de wedstrijd tegen Roemenië zijn de Nederlanders verdeeld. Van de ondervraagden vindt 44 procent dat een paar basisspelers rust moeten krijgen in de wedstrijd om des keizers baard. Ruim twintig procent wil dat Van Basten een B-elftal opstelt en zoveel mogelijk basisspelers rust geeft. Verliezen in het laatste pouleduel is geen optie. Niet meer dan acht procent van de ondervraagden denkt dat Nederland Roemenië de zege moet gunnen om zo Frankrijk en Italië uit het toernooi te knikkeren.