PvdA-congres wil richting van leider Bos

Het partijcongres van de PvdA dat dit weekeinde in Breda wordt gehouden, zou wel eens een roerige bijeenkomst kunnen worden. Veel PvdA-leden verwachten een antwoord van partijleider Wouter Bos op de problemen binnen zijn partij en het kabinet.

Zo zou er een vermeende richtingenstrijd gaande zijn binnen zijn partij en heeft het kabinet ruzie over het verruimen van de embryoselectie. De PvdA staat in de zogeheten embryokwestie lijnrecht tegenover coalitiegenoot ChristenUnie. En dan is er ook nog de bezuiniging van het kabinet op de kinderopvang die bij veel PvdA-leden op grote weerstand stuit.

De partij verwacht van Bos dat hij een einde maakt aan de discussie die zijn partij opdeelt in twee kampen. De vermeende richtingenstrijd gaat over samenwerking met andere partijen in de Tweede Kamer. De nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer Mariëtte Hamer hield de afgelopen weken een warm pleidooi voor nauwere samenwerking met oppositiepartij SP van Jan Marijnissen.

Daar denkt PvdA-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heel anders over. Hij pleitte twee weken geleden in een opinieartikel voor meer samenwerking met GroenLinks en D66 en verzette zich geeft op de vraag welke kant de partij op moet gaan.

Een ander mogelijk heikel punt op het congres is de embryokwestie. PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker pleitte onlangs in een brief aan de Kamer voor verruiming van onderzoek op embryo's. Daardoor zou ook selectie van embryo's die grote kans hebben later borst- of darmkanker te ontwikkelen, mogelijk worden. Een standpunt dat door de achterban van de PvdA breed wordt gedeeld.

Coalitiegenoot ChristenUnie eiste echter dat Bussemaker de brief terugnam. De partij van vicepremier André Roevoet is principieel tegenstander van de uitbreiding van embryoselectie, vanwege de beschermwaardigheid van het leven. PvdA en ChristenUnie staan in het kabinet lijnrecht tegenover elkaar. Vicepremier Bos zei eerder dat de kwestie voor de PvdA 'net zo principieel ligt' als voor de ChristenUnie. Het kabinet is voornemens nog deze maand een besluit te nemen.
Het congres van de PvdA, maar ook dat van de ChristenUnie, dat zaterdag in Zwolle congresseert, kan de bewindslieden dwingen steviger stelling in te nemen in het kabinet. Daardoor zou een compromis binnen het kabinet verder weg komen te liggen.

Ook de bezuinigingen op de kinderopvang zou kunnen stuiten op verzet van de partijleden. De komende jaren worden honderden miljoenen minder uitgegeven aan de kinderopvang. En dat terwijl de PvdA in haar verkiezingsprogramma pleitte voor gratis kinderopvang voor drie dagen per week.