Buitenlandse hbo-studenten zoek

De Inspectie van het Onderwijs is een onderzoek gestart naar buitenlandse studenten die aan Nederlandse hogescholen komen studeren, maar al snel uit het zicht verdwijnen. Onlangs is gebleken dat dit een groeiend probleem is in het hbo, licht een woordvoerder van de inspectie vrijdag toe. Vervolgonderzoek moet uitwijzen om hoeveel studenten het gaat en waar ze zijn gebleven.

De buitenlandse studenten staan onder toezicht van de hogescholen. Die werven de studenten en begeleiden hen als ze in Nederland zijn aangekomen. Sommigen van hen verdwijnen kort na hun inschrijving spoorloos, stelt de onderwijsinspectie. "Het kan zijn dat ze terugkeren naar hun geboorteland, een studie aan een andere hogeschool gaan volgen of in de illegaliteit verdwijnen", legt de woordvoerder uit.

De inspectiedienst heeft acht hogescholen verspreid over het land onderzocht. Het is volgens de woordvoerder de eerste keer dat er zo'n intensief onderzoek naar buitenlandse studenten werd gehouden. Het vervolgonderzoek moet na de zomer klaar zijn.