Uitslag Iers referendum richting NEE

De eerste uitslagen van het Ierse referendum over het Verdrag van Lissabon wijzen erop dat het 'nee-kamp' op kop gaat. Dat blijkt uit een niet-officiële telling van de stemmen. Het 'ja-kamp' is mogelijk wat in de problemen, stelde de omroep RTE vanmiddag voorzichtig.

De plaatsvervangend leider van de Ierse Arbeiderspartij, Joan Burton, die voor het verdrag is, moest toegeven dat tegenstemmers in de meerderheid zijn in Dublin. De Ierse hoofdstad is goed voor een kwart van de kiezers. In vijf districten in de stad waren tegenstemmers in de meerderheid, terwijl voor- en tegenstanders elkaar in drie andere kiesdistricten niet veel ontliepen. Slechts in één district werd tot nog toe door een meerderheid voorgestemd.

Volgens RTE komt uit de rest van het land een vergelijkbaar beeld. De officiële uitslag wordt naar verwachting pas aan het einde van de middag bekendgemaakt, maar resultaten uit de 43 kiesdistricten moeten de komende uren al een beeld geven welke kant het uitgaat.

Update 14.20 uur

Nieuwe crisis

Als de Ieren, die gisteren  konden stemmen over het hervormingsverdrag, het document afwijzen, kan dat de Europese Unie in een nieuwe crisis storten. Elk van de 27 EU-landen moet instemmen met het verdrag voor het in werking kan treden.

Ierland is het enige land waar de bevolking zich in een referendum mag uitspreken over het document. De voorloper van het Verdrag van Lissabon, de Europese Grondwet, sneuvelde toen Franse en vervolgens Nederlandse kiezers het in 2005 afwezen.