Britse MP stapt op vanwege anti-terreurwet

Het prominente Brits parlementslid David Davis is gisteren uit het parlement gestapt uit protest tegen plannen van de regering om de antiterreurwetten aan te scherpen. Davis zat in het parlement namens de conservatieven.

De directe aanleiding voor zijn actie is het voorstel van de regering om het maximale voorarrest van terreurverdachten te verlengen van 28 tot 42 dagen. Het Lagerhuis stemde woensdag met nipte meerderheid voor het plan. Davis is echter ook tegen nog geplande nieuwe antiterreurwetten, de uitbreiding van een DNA-database en tegen de komende introductie van identiteitskaarten. Die id's worden in Groot-Brittannië ingevoerd voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog.

Davis zegt  dat de Labour-regering van premier Gordon Brown fundamentele vrijheden aan het inperken is die eeuwen geleden werden gewonnen. Uit een Britse opiniepeiling bleek eerder deze maand dat 65% van de bevolking achter Browns voorstel staat om terreurverdachten tot 42 dagen zonder aanklacht vast te zetten.

De opgestapte parlementariër  zal zich opnieuw verkiesbaar stellen voor de zetel die hij heeft opgegeven. Van de verkiezing wil Davis een referendum maken over de veiligheidswetten van de regering. Zijn enige programmapunt is zijn protest tegen 'de langzame wurging van de fundamentele Britse vrijheden door deze regering'.