Streekvervoer heeft nog geen cao

De onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst in het streekvervoer waren vanmorgen nog altijd niet afgerond. "Het overleg verloopt moeizaam, maar het gaat de goede kant op", aldus een woordvoerder van FNV Bondgenoten even voor 06.00 uur.

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers begonnen donderdagavond om 20.30 uur in een horecagelegenheid in Bussum en toen sprak FNV Bondgenoten nog de verwachting uit dat men er wel uit zou komen.

Vandaag staken de buschauffeurs nog buiten de spitsuren uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao. FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de sector, ging er gisteren nog vanuit dat de staking morgen zou worden afgebroken.

De woordvoerder van de bond wilde inhoudelijk niets zeggen over de gesprekken. "Inmiddels is er vier of vijf keer geschorst en het gaat waarschijnlijk nog wel enkele uren duren. De puntjes moeten nog op die i worden gezet, het stuk nog opgesteld."

De onderhandelingen lagen stil sinds begin april. De bonden eisen 3,5 procent meer loon. De werkgevers deden een loonbod dat dicht bij die eis leek te liggen, maar waarbij de buschauffeurs zouden moeten inleveren op bepaalde arbeidsvoorwaarden. De vakbonden vonden dat tot nog toe onacceptabel, en organiseerden acties, waarbij het streekvervoer in grote delen van het land zelfs een aantal dagen helemaal plat lag.

Als de onderhandelingspartijen er vandaag alsnog uitkomen, beschikken circa 13.000 werknemers van de busbedrijven Connexxion, Arriva en Veolia/BBA straks over een nieuwe cao.