Boete voor Franse moslim na weigeren mannelijke arts

In Frankrijk heeft een vader deze week 1.000 euro boete gekregen omdat hij zich in 1998 om religieuze (streng islamitische) redenen verzette tegen de aanwezigheid van mannelijke artsen bij de bevalling van zijn echtgenote. Daardoor kwam tien jaar geleden zijn zoontje zwaar gehandicapt ter wereld.

De man in kwestie, Radouane Ijjou uit Bourg-en-Bresse, had zelf de rechtszaak aangespannen en juist 100.000 euro schadevergoeding geëist. De rechtbank oordeelde echter heel anders en vond dat de Ijjou door zijn gedrag zelf de hoofdschuldige is. Hij weigerde dat een mannelijke arts zijn zwangere vrouw in barensnood zou helpen. Toen hij uiteindelijk zijn verzet opgaf, was het te laat voor een keizersnee.

Het laatste decennia vonden in Frankrijk een reeks incidenten plaats in ziekenhuizen met strenggelovige moslims die soms op gewelddadige wijze scheiding van mannen en vrouwen eisten. Vaak vonden de incidenten plaats op kraamafdelingen. De voorzitter van de Franse moslimraad sprak twee jaar geleden zijn afschuw uit over het gedrag van de islamitische vaders en noemde het ''de talibanisering'' van de Franse islam.

In 2007 werd in alle Franse  alle publieke instellingen, zoals ziekenhuizen en kraamklinieken, het charter van religieuze neutraliteit (laïcité) opgehangen. Hierin wordt uitgelegd dat personeel, patiënten en bezoekers verplicht zijn zich in publieke instellingen te houden aan uitgangspunten als gelijkheid tussen man en vrouw. Er staat ook in dat patiënten en hun begeleiders in noodgevallen geen arts mogen uitsluiten. Buiten noodsituaties is bij medische onderzoeken waarbij één man en één vrouw zijn betrokken, wel  de aanwezigheid gewenst van een derde persoon.