EK: Uitslagen poule D

Vandaag kwamen ook de laatste vier ploegen op Euro 2008 in actie. Vroeg in de avond speelde het Rusland van Guus Hiddink tegen Spanje, en zojuist eindigde het duel Griekenland - Zweden.

Spanje - Rusland
In het regenachtige Innsbruck had Spanje het overwicht in de eerste tien minuten, maar wisten ze geen grote kansen te creëren. Torres probeerde het een keer vanaf de rand van het strafschopgebied in de 7de minuut, maar zijn zwakke schot ging naast. Villa werd in de 9de minuut handig bediend, nam de bal prima aan, maar liet hem daarna van zijn voet schieten.
Daarna kwam Rusland iets beter in de wedstrijd. In de 15de minuut resulteerde dit in een goede kans voor de Russen. Na een aanval over de rechterflank was Capdevila net op tijd terug om de bal voor de voet van een inkomende Russische aanvaller weg te glijden.

Maar het was Spanje dat in de 20ste minuut op een 1-0 voorsprong kwam. Na een fout van Kolodin achterin bij Rusland, ontfutselde Torres de bal van de verdediger, en legde de bal af op David Villa die de bal makkelijk achter de uitgekomen Igor Akinfeev wist te tikken.
Rusland reageerde echter snel op het doelpunt. Sychev haalde de achterlijn, zette de bal voor, maar de inzet van Zyrianov belandde op de paal. Aan de andere kant was het Torres die twee keer dichtbij was maar beide inzetten werden gekeerd door Akinfeev. In de 27ste minuut moest de doelman wederom redding brengen op een schot van David Villa uit een moeilijke hoek. Na een rustig gedeelte in de wedstrijd, was het opnieuw Villa die in de 44ste minuut de 2-0 liet aantekenen door een steekpass van Iniesta tot doelpunt te promoveren.

In de tweede helft bracht Hiddink Vladimir Bystrov in, en die zelfde Bystrov had de eerste goede kans van de tweede helft. Na een voorzet van de linkerkant kon hij vrij inkoppen maar kopte hij recht in de handen van Iker Casillas. Ook de Spaanse coach Luis Aragonés bracht een wissel in, vroeg in de tweede helft. Fernando Torres moest het veld ruimen en Arsenal-middenvelder Cesc Fàbregas kwam erin. In de 58ste minuut had Villa een kans op zijn 3de van de avond maar het schot van de aanvaller was niet goed genoeg om Akinfeev te verschalken. In de 61ste minuut was het opnieuw Spanje dat vrij kon combineren rond het doelgebied van Rusland. Een combinatie tussen Silva en Villa leverde bijna een mogelijkheid op voor Silva, maar dit keer greep Kolodin net op tijd in. Vijf minuten later was het opnieuw Villa die bijna vrij kon binnen tikken, maar de bal werd nog net corner getikt door Anyukov. Uit de hoekschop die volgde kopte Senna hard in, maar zijn schot werd gekeerd. Ook de Russen kregen kansen, onder andere Pavlyuchenko mocht een poging wagen, maar het duurde net iets te lang waardoor Puyol in kon grijpen.

Villa gooide de wedstrijd in de 75ste minuut echter op slot met zijn derde treffer van de avond. Hij mocht de bal net buiten de zestien rustig aannemen, kapte een keer en schoot toen in de korte hoek binnen. In de slotfase deden de Russen nog iets terug. Pavlyuchenko scoorde uit een hoekschop nadat de bal was doorgekopt. Vijf minuten later hadden de Russen nog een enorme kans op de 3-1 maar Semak wist de kans niet te benutten. In plaats daarvan scoorden de Spanjaarden de 4-1. Een goed uitgespeelde counter resulteerde in een schot van Xavi wat nog gekeerd werd door Akinfeev, maar in de rebound was Fábregas alert.

Karakteristieken

Spanje - Rusland 4-1
20’ Villa 1-0
44’ Villa 2-0
75’ Villa 3-0
86’ Pavlyuchenko 3-1
90+1’ Fábregas 4-1

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Konrad Plautz
Stadion: Tivoli Neu

Opstellingen

Spanje: Casillas, Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila, Silva (Alonso/78), Senna, Xavi, Iniesta (Cazorla/63), Villa, Torres (Fábregas/53)

Rusland: Akinfeev, Anyukov, Shirokov, Kolodin, Zhirkov, Sytsjev (Bystrov/46) (Adamov/70), Zyrjanov, Semak, Semshov (Torbinskiy/58), Biljaletdinov, Pavlyuchenko

Griekenland - Zweden
Het begin van de wedstrijd was van een hoog tempo. Over en weer was het dreigend maar tot echte kansen kwam het niet. Eerste mogelijkheid was voor Angelos Charisteas, die na een solo een schot afvuurde op Isaksson. Op wat schermutselingen na was er voor de rest niet zoveel te beleven in het eerste half uur. De Grieken temporiseerden en probeerden met lange ballen de spitsen te zoeken, vaak zonder succes. Zweden vergrote daarna de druk en creëerde een aantal kansen, waaronder een kopbal van Ibrahimovic die net over het doel van Nikopolidis ging. Griekenland haalde het tempo helemaal uit de wedstrijd door minutenlang de bal achterin rond te spelen. Door deze actie werden ze door de fans op een enorm fluitconcert getrakteerd. De beide teams gingen rusten met een 0-0 stand.

In de tweede helft komt Georgios Samaras in de ploeg voor de onzichtbare Theofanis Gekas. Opnieuw lag het tempo niet erg hoog wat het entertainment-gehalte naar beneden haalde. Hoogtepuntje uit de eerste 20 minuten van de tweede helft was een fout in de opbouw van de Zweden waardoor Karagounis er met de bal vandoor ging, maar hij treuzelde te lang en werd weer bijgehaald door de Zweedse defensie. Even laten viel er dan toch nog een doelpunt te vieren. Een combinatie tussen Larsson en Ibrahimovic op de rand van de zestien mondde uit in een verwoestend schot in de kruising van de laatstgenoemde en Zweden nam een 1-0 voorsprong. Vijf minuten later was het opnieuw raak voor de Zweden. Een pass van Larsson zette Ljungberg vrij voor Nikopolidis, die mistte in eerste instantie, maar in de kluts die volgde wist Hansson de 2-0, via een paar benen en met wat geluk, in het Griekse goal te wurmen. De wedstrijd was daarmee beslist en beide ploegen speelden de wedstrijd uit.

Griekenland - Zweden 0-2
67’ Ibrahimovic 0-1
72’ Hansson 0-2

Toeschouwers: 31063
Scheidsrechter: Massimo Busacca
Stadion: Stadion Wals-Siezenheim
Gele kaart: Seitaridis, Charisteas, Torosidis (Griekenland)

Griekenland: Nikopolidis, Seitaridis, Kyrgiakos, Antzas, Dellas (Amanatidis/70), Torosidis, Charisteas, Basinas, Katsouranis, Karagounis, Gekas (Samaras/46)

Zweden: Isasksson, Alexandersson (Stoor/74), Mellberg, Hansson, M. Nilsson, Wilhelmsson (Rosenberg/78), A. Svensson, D. Andersson, Ljungberg, Ibrahimovic (Elmander/71), H. Larsson

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK! EK Pool!