Bos: weinig gedupeerden door fout T-biljet

Het aantal mensen dat is gedupeerd door foutieve T-biljetten van de Belastingdienst is heel klein. Dat zei minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door SP'er Ewout Irrgang. De kwestie betreft de teruggave voor mensen die geen aangifte hoeven te doen, maar wel recht hebben op restitutie. Daarvoor moeten zij een T-biljet invullen. In de toelichting bij het biljet van dit jaar staat een fout, waardoor het lijkt alsof er geen recht bestaat op teruggave.

"Tienduizenden Nederlanders lopen hun belastingteruggave mis", zei Irrgang. Hij wilde weten welke maatregelen de minister treft nu de Belastingdienst wederom 'grote fouten maakt'.

Volgens Bos gaat het om een heel kleine groep gedupeerden, omdat alleen bij het papieren T-biljet een inlegvel met de juiste gegevens ontbrak. Wie digitaal aangifte doet, of het formulier digitaal bestelt, ondervindt geen problemen. Dat geldt ook voor mensen die het foutieve papieren formulier opsturen. De fout wordt dan rechtgezet in de systemen van de Belastingdienst, zei Bos.

Alleen mensen die het papieren formulier invullen, maar vervolgens niet opsturen omdat ze denken dat dit geen zin heeft, ondervinden nadeel. 'Buitengewoon vervelend' noemde de bewindsman dat. Via de website van de Belastingdienst, de Belastingtelefoon en instructies aan kantoren van de fiscus wordt geprobeerd deze groep mensen te bereiken. Gedupeerden kunnen nog drie jaar lang een verzoek tot teruggave indienen op basis van de juiste formulieren.