EK: Media verrast door Oranje

De Europese kranten juichten vanochtend het Nederlandse elftal toe. Het Britse dagblad The Guardian noemde de wedstrijd Italië - Nederland de echte openingsceremonie van het kampioenschap met een voor Italië wel erg ruw ontwaken, "Ruud awakening".

Vrijwel alle bladen buiten Italië herinnerden er met graagte aan dat het heel erg lang geleden is dat het Italiaanse team, de huidige wereldkampioen, zo vernietigend is verslagen.

De meeste kranten zijn het erover eens dat het eerste Nederlandse doelpunt vanuit de buitenspelpositie is gemaakt, "...Van Nistelrooy stond zo buitenspel, hij stond bijna in Oostenrijk", aldus een commentator in The Daily Telepgraph.

In het land waar Van Nistelrooy bijna stond meldde de Weense Krone Zeitung dat wereldkampioen Italië is gedeclasseerd, onttroond door Nederland. De Franse sportkrant L'équipe zag het Italiaanse elftal ten onder gaan door het indrukwekkende Nederlandse team aangevoerd door het meesterlijke Madrileense tandem Sneijder - Van Nistelrooy.

De ontgoocheling is uiteraard enorm beneden de Alpen. "Oranje nachtmerrie voor Italië", luidde de kop van het hoofdartikel in de sportkrant La Gazzatta dello Sport.

"Italië wereldkampioen? Door de slechte figuur die het Italianse elftal heeft geslagen, dreigt het in de eerste fase van het toernooi te worden geëlimineerd", analyseerde La Stampa. De krant La Repubblica schrijft onder de kop "Duisternis boven het nationale elftal na een ongeldig doelpunt" dat de wedstrijd vrijdag tegen Roemenië beslissend wordt.


De doelpunten met origineel Arabisch commentaar (Al Jazeera)

1-0
2-0
3-0
Check ook het topic "Nederland - Italië in de buitenlandse pers" in het EK-forum.