Arrestatie Nekschot 'geen politiek besluit'

De arrestatie vorige maand van cartoonist  Gregorius Nekschot heeft niet plaatsgevonden op politieke gronden. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten in antwoord op Kamervragen van de PvdA.

Volgens de CDA-bewindsman heeft het Openbaar Ministerie  hem wel op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek, maar heeft hij ''geen enkel moment overwogen om aan het OM een aanwijzing te geven''.

Het OM en de minister van Justitie overleggen wel vaker over strafzaken als deze 'politiek gevoelig' liggen, mede omdat ze de ministeriële verantwoordelijkheid kunnen raken. Zulk overleg heeft ook plaatsgevonden over de vervolging van Nekschot. Maar dat had alleen een ''informerend karakter'', zo schreef Hirsch Ballin.

Namens de VVD reageerde Kamerlid Fred Teeven  teleurgesteld op de brief van Hirsch Ballin. ''Dit is een zeer mistige brief. Opnieuw wordt er geen enkele poging gedaan om de schijn van een politieke arrestatie weg te nemen'', aldus Teeven.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort verder over de gang van zaken rond de arrestatie van de tekenaar.

Met dank aan FOKwa voor de submit.