Wilders woedend over vergelijking met NSB

Geert Wilders is woedend op het Historisch Nieuwsblad en de historicus Gjalt Zondergeld. Deze stelt namelijk dat de meeuw in het logo van de PVV verwijst naar reclames van de NSB. De gelijkenissen tussen de meeuw van de PVV en de Nationaal-socialistische beweging zouden treffend zijn.

Volgens Zondergeld is de meeuw in extreemrechte kringen nog steeds populair als symbool voor vrijheid. Wilders is boos, want 'zijn' meeuw is twee jaar geleden door een vormgever bedacht. "Wij vroegen alleen maar om een positief en fris beeldmerk en hij kwam zelf met deze vogel. Alleen een geesteszieke bedenkt het dan om een link te leggen naar het fascistisch gedachtegoed uit de jaren dertig. Wij hebben daar niets mee en we willen daar helemaal niets mee. Steeds weer worden we in die hoek gezet en ik moet me maar zien te verdedigen."

Zondergeld legt uit dat hij het dom vindt van een politieke partij om voor een meeuw te kiezen."Tenzij de PVV graag wil lijken op de NSB, vind ik heel dom om voor de meeuw als logo te kiezen." Wilders noemt de actie demoniseren.

Hij vertelt dat hij vaker slachtoffer is van dergelijke interpretaties. Bij de presentatie van de kandidatenlijst kwam hij het podium op met rode bokshandschoenen. Naderhand is meldde iemand dat Le Pen of Philip de Winter dat ooit als eens deed. Wilders overweegt juridische stappen te nemen tegen het Historisch nieuwsblad.

Oordeel zelf. Hier staat het logo van de PVV en hier een plaat van de NSB.