Gluurder vecht dorpsverbod aan

De 31-jarige J.H.B., voormalig inwoner van Wilhelminaoord, gaat het dorpsverbod aanvechten dat hij van de politierechter in Assen opgelegd kreeg. Dat meldde zijn raadsvrouw Y. van Maarwijck gisteren. De man kreeg de straf opgelegd omdat hij tien jaar lang een inwoonster van Wilhelminaoord begluurde.

De advocate van de inmiddels in Friesland wonende man legt uit dat een dorpsverbod betekent dat de man ook zijn familie in Wilhelminaoord niet langer op kan zoeken. De rechter vond dit geen goed argument en vond dat de familie van de man hem dan maar op moest komen zoeken. De rechter heeft B. uiteindelijk veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een geheel contactverbod met de begluurde vrouw, in plaats van de half jaar voorwaardelijke celstraf die geëist was.

B. beweerde dat hij uit verveling gluurde en dat hij ook wel eens andere mensen in Wilhelminaoord begluurde. De advocate maakte duidelijk dat gluren niet per definitie strafbaar hoeft te zijn. Haar argument was dat mensen ook bij anderen naar binnen gluren om de woninginrichting te bekijken en zo inspiratie op te doen.

De rechter sprak de argumenten van de advocate niet tegen. Hij bepaalde wel dat er sprake was van belaging toen de gluurder duidelijk werd gemaakt dat hij ongewenst gedrag vertoonde. B. en zijn advocate willen geen verdere mededelingen over de zaak doen, omdat "de zaak om diverse redenen nogal gevoelig ligt".

Met dank aan zyx1981 voor de submit.