Gen bepaalt ochtend- of avondmens

Het is nu nog eenvoudiger vast te stellen of je een ochtend- of een avondmens bent. Onderzoekers van de Swansea University in Wales hebben een nieuwe methode ontwikkeld, waarbij uit wangslijm wordt vastgesteld wanneer iemand het meest actief is.

Verschillende genen bepalen iemands slaap- en waakritme. Voor de test wordt een wattenstaafje over de binnenkant van de wang gehaald. Dit wordt elke vier uur herhaald. Daarin bestuderen onderzoekers een bepaald gen (REV-ERB) en bekijken hoeveel moleculen (RNA) dit gen maakt, en op welk moment van de dag.

Afhankelijk daarvan kunnen ze bepalen op welk moment van de dag iemand het meest actief is. Of iemand een ochtend- of een avondmens is, was eerder met bloedonderzoek vast te stellen. De nieuwe techniek is veel eenvoudiger. ADHDIn het dagelijks leven zullen de meeste mensen wel weten of ze ’s ochtends of juist ’s avonds het meest productief zijn. Maar het wangslijmonderzoek kan een bouwsteen zijn voor bijvoorbeeld onderzoek naar ADHD. Ook bij bepaalde chemokuren zou het zinvol kunnen zijn om te weten op welk moment van de dag mensen het meest actief zijn. Verder is nu overtuigend aangetoond dat mensen verschillen van muizen in de manier waarop hun genen werken in slaap- en actieve toestand.

In Denemarken is vorig jaar een actiegroep opgericht van mensen die liever uitslapen: de B-maatschappij. Deze groep pleit voor het aanpassen van werk- en schooltijden. Zo’n groep is in Nederland nooit opgestaan, als je de ‘vroeg-opstaan-is-kut-club’ op Hyves niet meerekent.